PVC NEDİR?
Pvc kelimesinin açılımı, toplum geneli tarafından “vinil” diye adlandırılan (Clorür, Poli, Vinil ) maddelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Doğalgaz veya Petrol ile tuz’dan üretilen (CH2- CH2) formüllü bir polimer türüdür. Kullanıma hazır hale gelemsi için bu polimer çeşitli malzemelerle karıştırılıp, yüksek sıcaklıklara vardıktan sonra şekillendirilerek plastik halini alır.
Pvc, klor otomu taşıyan nadir termoplastik maddelerdendir. Pvc’nin içersinde klor olmasından dolayı kolay alev alan bir madde değildir. Çok yüksek sıcaklıklara vardığında kolaylıkla bozulur ve hidroklorik asit çıkarır. Maliyeti nispeten düşüktür çünkü diğer polimer ile kıyaslarsak daha fazla çeşit ve miktarda katkı maddesi ile harmanlanabilir.
PVC NERELERDE KULLANILIR?
1920’li yılların başında bulunmuş olsa da 1930’lu yıllardan sonra insanlar PVC ile tanışmaya başlamıştır. 2. Dünya Savaşı ile kullanımı artmış son 30- 40 yıllık süre diliminde ise en yaygın polimer türlerinden biri olduğu herkesçe kabul görmüştür.
Pvc’nin başlıca kullanım alanları;
Paketleme- ambalaj sanayinde (torba yapımında, bi-oriente ince shrink film ve kapak içi mantarı),
elektrik-elektronik malzeme yapımına (optik fiber kılıf zarfı olarak , yüksek volt izolatörü),
otomotiv sektöründe (paspas olarak , döşeme, cam fitili/silecek sistemi),
inşaat sektöründe (duvar-yer ve çatı kaplama malzemesi olarak, sulama ve pis su boruları, pencere profil, kapı, panjur) ,
tıptaki çeşitli uygulamalarda (ameliyet eldiveni ve kalp kateter'i olarak, kan torbası, serum tüpü),
çeşitli diğer eşyaların üretimine ( kredi kartlarının yapımında, muşamba, suni deri ve ayakkabı , oyuncak, çeşitli sportif malzeme) görüldüğü üzere günlük hayatta sıkça rastlıyabileceğimiz bir çok şeyin yapımında kullanılmaktadır.
PVC ÇEVRE DOSTU MUDUR?
Diğer plastik maddeler gibi Pvc’ nin de çevreye zarar verdiği , kirlettiği öne sürülse de çevreyle olan ilgilsi daha çok görsel dir.
Çevredeki diğer atıklara göre göze daha çok çarpmasının sebebi genellikle büyük hacimli olarak üretilmeleri gösterilebilir. Ama şunlara dikkat edersek ;
1- Çoğu alanda ağaç ham maddesi ile yapılabilecek malzemelerin yerini alması gereksiz ağaç kesimini engellediği için çevreye faydalıdır.
2- Atıkları geri dönüşümde kullanılabilir, hatta tekstil sanayi için elyaf haline getirilerek kullanılabilir.
3- Pvc, alüminyumdan yaklaşık iki kat hafif, ahşaptan ise oldukça hafiftir.
4- Kapı ve pencere üretiminde tartışmasız en çok kullanılan malzeme türleri Ahşap ve Pvc – Alüminyum dur. 1991- 1992 yılları Arasında EMPA kuruluşu tarafından yapılan, bir araştırma da 15 yıllık ortalama kullanım verileri ile elde edilen sonuçlara göre pvc pencerelerin yumuşak ahşaba göre %40 , sert ahşaba göre de %46 daha ucuz bir malzeme olduğu ve bu süre zarfında ahşap malzemeli ürün bir çok kez boyanması gerekmektedir.
5- İzalosyon sistemi sayesinde yakıttan tasarruf sağlaması, ısınmak için kullanılan ve karbon dioksit üreten yakıtların kullanımını azalttığı için çevreye böylede faydası dokunur.